Učiti danas – raditi sutra, To4To

Projekt To4To, Učiti danas – raditi sutra, bio je usmjeren na kreiranje dugoročnih postavki za podizanje kvalitete usluga u turizmu i ugostiteljstvu kroz razvoj i stručno usavršavanje ljudskih potencijala, te promicanje cjeloživotnog učenja.
Nositelj: DIOPTER – Otvoreno učilište Pula
Trajanje projekta: 6. studeni 2010. – 5.ožujka 2012.
Partneri: Pučko otvoreno učilište „Libar“
Vrijednost: 295.904,22 EUR
Lokacija: Istarska županija, Brodsko – posavska županija, Osječko – baranjska županija, Vukovarsko – srijemska županija, Splitsko – dalmatinska županija
Ciljne skupine:
U okviru projekta osposobilo se ukupno 350 osoba, 175 će ih polaziti program za sommeliere i 175 za barmene. Prednost pri odabiru imale su nezaposlene osobe, a selekciju je vršio Hrvatski zavod za zapošljavanje.
Ciljevi:
Cilj projekta bio je doprinijeti razvoju obrazovanja za ona zanimanja koja su tražena na hrvatskom tržištu rada. Budući da je Hrvatska turistička zemlja, radilo se na razvoju ugostiteljskih zanimanja kako bi se ljudima u toj grani omogućilo unaprjeđenje osobnih znanja i vještina koje će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada. U skladu s time, kroz projekt su se izradili i pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta verificirali dva nova programa osposobljavanja, program za sommeliere i program za barmene. Verificirani programi od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta svim polaznicima omogućuju upis zanimanja u radnu knjižicu.
 

Okusi tradicije

Cilj programa bio je uključivanje odraslih i nezaposlenih osoba u fleksibilne programe obrazovanja i osposobljavanja koji odgovaraju potrebama tržišta rada, kroz jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih a s ciljem unaprjeđivanja kvalitete obrazovanja odraslih.
Nositelj projekta i provoditelj ovoga cilja kroz projekt Okusi tradicije bilo je Pučko otvoreno učilište Andragog iz Županje, a partneri na projektu bili su Institut za etnologiju i folkloristiku Zagreb, Diopter otvoreno učilište Pula i Učilište Studium Vukovar. Suradnici projekta bili su Hrvatska gospodarska komora Pula i Hrvatski zavod za zapošljavanje Županja i Vukovar.
Vrijednost projekta: 167.788,03 €, od čega je EU sufinancirala 149.146,78 €.
Područje provedbe projekta: Istarska i Vukovarsko-srijemska županija.
Trajanje projekta: 19. listopada 2013. – 18. listopada 2014.
Korisnici projekta: učilišta za obrazovanje odraslih.
Korisnici radionica: kuhari, posebice nezaposleni.
Projektne aktivnosti:

  • - jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih,
  • - terensko etnografsko istraživanje lokalne i regionalne tradicijske prehrane Istarske i Vukovarsko-srijemske županije te izrada Elaborata o mogućnostima uključivanja lokalne tradicijske kuhinje u programe obrazovanja odraslih te u turističku ponudu,
  • - izrada kuharice tradicijskih jela Istarske i Vukovarsko-srijemske županije,
  • - izrada obrazovnih programa za pripremanje tradicijskih jela,
  • - održavane radionice o tradicijskoj prehrani za edukatore,
  • - održavana radionica tradicijske kuhinje za 60 polaznika,
  • - razvijanje turističke ponude temeljene na tradicijskoj kuhinji,
  • - aktivnosti vezane uz vidljivost projekta, izrada internetske stranice, radijske i televizijske emisije i sl.

Više o projektu pogledajte na web stranici projekta: http://okusitradicije.eu/

 

Projekt AROMA of self-employment

Projekt AROMA of self-employment odobren je za financiranje bespovratnim sredstvima Europske Unije u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, natječaj Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih.
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao provedbeno tijelom ove sheme za dodjelu bespovratnih sredstava potpisala je ugovor o provedbi s Pučkim otvorenim učilištem Libar iz Slavonskog Broda kao prijaviteljem projekta. Partner u projektu bio je Diopter – otvoreno učilište Pula.
Trajanje projekta: 19 listopad 2013. - 18 listopad. 2014
Aktivnosti projekta bile su usmjerene na kreiranje programa obrazovanja/osposobljavanja u području poljoprivrede i to prvenstveno za uzgoj i preradu aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja, te stvaranje preduvjeta za verifikaciju istog.
Isto tako, u sklopu aktivnosti projekta organizirano je studijsko putovanje u francusku pokrajinu Provansa , namijenjeno stručnom osoblju na projektu, dionicima i polaznicima edukacije.
Opći cilj projekta bio je jačanje kapaciteta obrazovnih ustanova kroz razvoj učinkovitog obrazovnog i edukacijskog sustava namijenjenog poboljšanju uvjeta za samozapošljavanje polaznika. Specifični cilj bio je izrada i priprema za verifikaciju, te provedba programa za stručno usavršavanje nezaposlenih i zaposlenih osoba u sektoru poljoprivrede u 3 županije (Brodsko-posavska, Istarska i Vukovarsko-srijemska).
Ciljnu skupinu projekta pored dvaju obrazovnih ustanova, činilo je 45 uglavnom nezaposlenih osoba u sljedećim hrvatskim županijama: Brodsko-Posavska 15 osoba, Vukovarsko-Srijemska 15 osoba i Istarska 15 osoba.
Ukupna vrijednost projekta: 152.745,62 €, od čega je EU kroz program IPA sufinancirala 94,35%, odnosno 144.115,49 €.