Barmen/ica

122 sata teoretske i praktične nastave uključuju slijedeće nastavne cjeline:

  • - Vrste barova, prodaja i marketing
  • - Alkoholna i bezalkoholna pića
  • - Sve o cocktailima – teorijski dio
  • - Priprema i serviranje cocktaila i toplih napitaka
  • - Komunikacijske vještine
 

Sommelier/ka

122 sata teoretske i praktične nastave prema slijedećem programu:

  • - Osnove vinogradarske i vinarske proizvodnje, vinske regije, sorte grožđa
  • - Tehnologija proizvodnje vina i vinske sorte grožđa
  • - Osnove i metode ocjenjivanja vina
  • - Komunikacijske vještine
  • - Serviranje i posluživanje vina

Programi osposobljavanja za Barmena/icu i Sommeliera/ku rezultat su projekta To4To koji je financiran sredstvima EU za razvoj ljudskih potencijala.
Učionice u kojima se izvodi nastava opremljene su suvremenom školskom opremom i svim potrebnim sadržajima i pomagalima za kvalitetno odvijanje teoretske i praktične nastave.

Po zavrešenom osposobljavanju polaznicima se izdaje Uvjerenje o osposobljavanju koje omogućuje upis zanimanja u e-radnu knjižicu.

Priprematelj/ica pizze

Program osposobljavanja za priprematelj/icu pizze realizira se kroz 150 sati teoretske i praktične nastave.

Uvjeti za upis u program

  • - završena osmogodišnja škola
  • - najmanje 18 godina starosti
  • - liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti

Okvirni program obuhvaća

  • - Poznavanje prehrambene robe
  • - Osnove higijene
  • - Priprema pizze
  • - Zaštita na radu, zaštita od požara, prva pomoć
  • - Praktična nastava

Nakon završetka programa osposobljavanja polaznici će biti kompetenti:

  • - razlikovati i odabrati namirnice za pripremu i izradu pizze
  • - provoditi mjere higijene
  • - odabrati i rukovati uređajima i priborom
  • - odabrati i primjeniti odgovarajuće postupke pri izradi i oblikovanju tijesta te izradi nadjeva za pizzu
  • - izraditi pizzu prema normativama
  • - čuvati namirnice na odgovarajući način
  • - provoditi mjere zaštite na radu

Način izvođenja nastave: konzultativno- instruktivna nastava. Praktični dio programa provodi se u ugostiteljskom objektu koji se bavi pripremom pizze.

Stručno uvjerenje:  Uvjerenje o osposobljenosti za poslove priprematelja/ice pizze se upisuje u e-knjižicu.